Summering 2013 och ett Gott Nytt År! Mot 2014

medaljer

 

Ett slut på 2013 och tillbaka blick med ett leende trots en fot som inte kom framåt mot slutet..

Många väntar och väntar inför nästa år för att börja. Börja må bra eller kanske ta tag i sitt liv. En förändring som gör någon något gott är inget att vänta på. Nyårslöfte eller ej..

Jag tränar kanske inte av samma anledning som de flesta, men jag har alltid ett mål. Vilket jag tror att man måste ha för att utvecklas som individ och för att ha något att sträva efter. Dubbla pass på stakningsmaskinen, 2 timmar. Var till en början jobbigt att motivera sig men när man ser medaljerna hänga vid dörren och man inser att det alltid för något gott med sig så är det inte svårt att vända dessa tankar..

20131231

Återblick på 2013

Ett år som jag kanske ville bort ifrån när jag var i det. Blev en märklig skadeperiod, övertränad och prestationerna blev inte alls som jag önskat. Utvecklingen gick åt helt fel håll. Den fysiska formen var riktigt bra men resultaten uteblev trots detta, övertränad. Ju snabbare jag blev desto mera problem upptäcktes med min vänstersida som är min svaga länk som tennisen som jag hållit på med i ca 18 år givit mig.

Göteborgsvarvet blev kanske inte som jag förväntade mig alls. Två dagar innan hade jag och några vänner mot alla odds tagit hem en stafett och givetvis kändes det bra i kroppen.  Jag hade farten i kroppen. Men inte värme psyket. Det blev varmt och jag ville redan efter 4 km bryta, vid första taxin som körde löpare tillbaka. Men jag fortsatte, för min fars skull som var på plats för första gången på en halvmara. 1:22 blev tiden och det var den sämsta halvmaran jag gjort. Men trots detta glad att jag tog mig runt.

Några veckor sedan så sprang i relativt lugnt tempo ner tiden på 1:19 för att bevisa för mig själv att det var en tillfällighet och berodde på värmen. Men inte trött när jag nådde mål.

cropped-huvud.jpg

 

Sprang även Båstad Marathon där jag valde att springa 21 km distansen. Lite kyligare denna gång men samtidigt var jag inte riktigt förberedd på vad jag valt för bana. Extremt kuperad bana.

Jag valde att springa väldigt taktiskt och hålla igen en hel del och planen var att öppna upp i ledning och därefter mot slutet (ca 16 km) dra ifrån. Blev som jag önskade och sprang i mål på 1:20. Vilket jag trots allt får vara väldigt nöjd med då det var det tuffaste halvmaran jag sprungit med tanke på hur mycket det lutade uppåt. Jag bevisade att jag hade det i kroppen och tiderna innan inte var mina tider.

Jag ändrade om träningen och det gav resultat. Min första mara väntade runt hörnet. Vänstersidan hade börjat strula lite med mig men jag tränade smart och planerade in en relativt lång viloperiod inför Stockholm Marathon, vilket var klokt.

Jag kom till Stockholm med mycket tankar i huvudet. Min första mara. Kommer det alltid att vara och jag har aldrig tävlat i distansen. Mina tränare gav mig rådet att bara ha roligt och ta mig runt. Så blev det.

Jag gick ut relativt lugnt och sprang in första 21 km på 1:22. Samma tid som jag sprang Göteborgsvarvet på. Kändes riktigt bra och jag kände mig väldigt fräsch. Jag sprang med gåshud hela vägen och fick en hel del jubel av publiken när jag per automatik klappade löpare på ryggen när de ville bryta. Även Kenyaner som inte förstod språket fick en klapp på ryggen och tog några steg till. Det var märkligt att känna jublet från publiken på grund av detta, som för mig var naturligt och en självklarhet. Hade själv önskat detta i deras tillstånd.

Jag sprang i mål på 2:48 minuter och hade inte tagit ut mig ordentligt enligt rekommendationer. Jag var fortfarande fräsch och hade kunnat dra på. Men jag hade kul och kände på distansen. Leendet efter den tiden där jag inte tog ut mig var riktigt brett!

 

 

maran3SLA

 

Stort tack för all respons efter detta! Blev en totalt 78: e plats. Nöjd!

Var en hel del lopp även efter detta men även en hel del skavanker med min vänstersida. Jag löpte mer än tidigare och missade att styrka upp min vänstersida som jag påbörjat. Snedbelastningen ökade och vänstersidan tog mer och mer stryk.

Lidingöloppet fick ställas in på grund av detta. Jag väntade till sista timmarna och då tackade nej. Jag vågade inte riskera deltagande i Amsterdam Marathon, där jag planerat att slå personbästa ifrån Stockholm Marathon.

Väl i Amsterdam var jag fräsch i kroppen och riktigt motiverad. Samtidigt lite nervös för hur min fot skulle svara. Jag lindade foten som vanligt men för säkerhetsskull så valde jag även att lägga ytterligare ett skydd på, vilket kanske inte var det smartaste jag gjort.

Att komma in på Olympia Stadion och träda fram med eliten var häftigt. Loppet började riktigt bra och jag sprang första 21 km på ca 1:19. Jag vet, nära mitt halvmara pers!

Kändes riktigt bra. Men efter 22 km började foten domna bort och jag började i farten försöka få tillbaka blodtillförseln till foten. Det gick inte. Vid 37 km så tog det stopp och jag fall omkull.

De flesta vet hur det gick sedan. Men mitt livs finaste minne inom löpningen fick jag uppleva. Alla i Amsterdam som fanns i min närhet lyfte upp mig och skrek mitt namn. Från bägge sidorna. Magisk känsla. Var rörd efteråt och fortfarande när jag tänker på det. Ingen kände Tony som person bara som löpare och gjorde allt för att hjälpa mig. Tog av mig strumpan och skakade på mitt ben och gjorde allt för mig. Alla förenas verkligen inom idrotten.

20x30-AMBA1019 1010243

Med strumpan i handen så var jag knäckt. Jag ville inte springa mig, aldrig mer. Tog mig 3 dagar att mer eller mindre säga flera ord på rad.

Får tacka mina tränare och medtävlande för att snabbt vände tankarna och blickade tillbaka. Mer om Amsterdam finner ni här:

Vilan var behövlig och nästkommande lopp sprang jag för att testa foten. Halvmaran sprang jag in på 1:20 trots att jag sprang fel. Får vara nöjd med det, testade trots allt foten.

Blev en hel del pallplaceringar detta året och en hel del bra prestationer som trots allt ger ett brett leende nu i efterhand. Jag gjorde mitt bästa och lärt mig oerhört mycket. Att få se några av de mest betydelsefulla medaljerna varje dag är en speciellt känsla.

medaljer

 

När det gäller nästkommande år blir det ännu flera lopp och framförallt en hel del utanför Sverige. Blir betydligt fler halvmaror och även kortare sträckor för att få upp snabbheten.

Året som har gått har varit fyllt med många fina minnen och inte att glömma alla mina nära och kära samt sponsorer som stöttat mig hela vägen.

Har haft några händelser och kanske även personer som jag på förhand inte önskade att jag mött och varit med om. Men nu i efterhand så har jag lärt mig oerhört mycket och kan ta med mig detta till nästa år, som kommer bli mycket bättre.

När det gäller de som följer mig så har även detta ökat markant. Ca 16 tusen som följer mig på instagram och hemsidan som du nu läser från har fått besökare och läsare från stora delar av  världen. På kartan nedan syns den vart läsarna mest befinner sig och givetvis en klar majoritet i Sverige och därefter tätt inpå kommer USA och England.

Skärmavbild 2013-12-31 kl. 11.06.22

Skärmavbild 2013-12-31 kl. 11.05.47Listan är längre egentligen men majoritet av läsarna är på de 5 första länderna. Detta är från min statistiksida på hemsidan.

Oerhört roligt då sidan kan översättas till de flesta språken.

Synts även en hel del runt om i Sverige i min bil, tack vare min guldsponsor som även dem betytt oerhört mycket. Vilket blev ett stor milstålpe i satsningen. Underlättat väldigt mycket framförallt med träningar och tävlingar.

mini1 (Nyheten var ett av de mest lästa inläggen. Tillsammans med nyhets uppdateringarna från Amsterdam och Stockholm Marathon)

Till 2014 är det mycket som jag tar med mig och framförallt blir det att återgå till mitt normala träningsschema med majoriteten av träningen på lågintensivt som jag tycker mest om att genomföra. Detta året ändrade jag min planering efter Stockholm Marathon och nu i efterhand så hade jag tagit andra beslut. 

Inget är väll omöjligt? 🙂

IMG_1316

Är trots allt relativt nöjd med 2013, då de givit mig oerhört mycket lärdom på alla plan. Finns få misstag man gör i livet.. utan det är en ny lärdom.

Mer målmedveten än tidigare så blickar jag framåt mot 2014.

20131222

 

Tips är att alltid ha ett mål oavsett vad det gäller. Du förlorar inget alls på att börja idag och inte på veckans början eller liknande. Ju tidigare du påbörjar vandringen desto fortare kommer dui mål. 

Vill tacka allihopa som funnits vid min sida och likaså mina sponsorer. Nya som gamla. Även till er som känner igen mig och stoppar mig på gatorna ute och frågar om satsningen, träningar etc samt lycko-önskningar. Samt motiveras av mig . Stort tack till er alla!

2014 kommer ni se mig på olika håll och likaså på print, håll utkik! I hela Sverige….

Gott Nytt År allihopa! Hoppas ni når era mål, oavsett om det är att ha färre sjukdagar till bättre tider..

Mot 2014 och lopp i bland annat: Köpenhamn, Prag, Amsterdam etc..

 

 

 

 

 

Julafton22811132

 

 

 

Lämna en kommentar